péntek, március 06, 2009

máshogy megy itt az élet ;)

Az elmúlt napok nagy része kicsit parában telt, ugyanis eléggé szervezetlen a portugál élet, így nem könnyű az egyetemen lenni és felvenni minden órát, amire szükségem van... Már folyamatban van a dolog, de mindig, mikor úgy érzem, hogy kezd egyenesbe jönni a sztori, jön valami komplikáció. De nem hagyom magam... :)
Az egyetemi szervezkedés mellett azért jutott időm másra is. Tegnap igazi turistaként jártam a belvárost, felszálltam a híres 28-as villamosra, ami végig visz a legjobb helyeken, ettem a híres lisszaboni sütiből (Pasteis de Belém). Persze a Belém negyedben készített az igazi, és hát az kicsit messze van, de azért itt sem volt rossz a belvárosban. :)
Pár érdekesség még az itteni közlekedésről:
A metrók ellenkező irányba járnak, mint akárhol máshol. Nem is tudom, hogy magyarázzam a legegyszerűbben: mintha jobb kormányos metrók lennének... Lehet, így nehéz elképzelni, de majd szemléltetem egy fotóval... Ha nem felejtek el csinálni... :)
Itt Lisszabonban csak akkor állnak meg a buszok és a villamosok a megállóban, ha leinted őket. Ha csak állsz ott, és leszálló meg nincs, nyugodtan tovább mennek.
A tömegközlekedés keményen ellenőrzött dolog itt. Nem lehet csak úgy bliccelni... Mindenhol kártyás beléptetőrendszer van... Így a villamosokra a fiatalok gyakran kívülről alaszkodnak fel. A probléma csak akkor van, mikor a villamos olyan szűk utcába ér, ahol épphogy csak el tud menni a házak között. Ilyenkor jön a nagy leugrás. :)
És még valami nagyon fontos... A kiszámíthatatlan közlekedés: Itt a buszmegállóban csak az van kiírva, hogy a busz 16 percenként jár. Vagy éppen 23. A villamosnál hasonlóképp, de mivel gyakori a dugó, vagy a rossz helyen parkoló autó, ez még kiszámíthatatlanabb. Így azt gondolná az ember, csak a metró megbízható... De arról sem tudni mennyi időnként jár... Majd jön egy... ki tudja mikor... :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi meg csak reménykedünk, hogy Te nem tartozol azon fiatalok közé, akik "csak úgy" felkapaszkodnak. :)

Zitu írta...

gondoltam, kipróbálom egyszer. :)